an afdal apology

first thing to do bila breakup. somehow i felt like i should be doing this masa mula-mula breakup, but i didn’t, oh well. macam one of kaoru’s comics — i cant remember which title — masa the girl fresh baru lepas breakup, pegi tengok wayang yang tak ramai orang pegi tengok, beli tiket untuk satu dan duduk mana suka lepas tu nangis puas-puas bertemankan tisu. sebab dalam panggung wayang tu gelap, takde sape akan nampak kita menangis.

okay, berbalik kepada first thing to do bila breakup. for me, pegi red box — yeahhh, red box sahaja yang afdal — gelapkan bilik, lepas tu pilih lagu membanjirkan bilik. satu lagu cukup untuk saya, dan senaraikan lagu tu one after another sampai lapan ratus kali atau selama empat jam. boleh mula melalak dan guling-guling atas sofa panjang warna hitam itu.

lagu pilihan saya, bila rasaku ini rasamu. video klip pun yang meruntun jiwa bila kau tengok perempuan tu all out silent screams bila lelaki itu dengan heyyy-rowwwnya mengorbankan diri untuk cinta.

tapi cobalah sejenak mengerti
sanggupkah engkau menahan sakitnya

mesti akan menangis sepuas-puasnya. tergolek-golek atas sofa tu sambil menghempas-hempas tapak tangan tak boleh terima kenyataan. tolak tarik rambut ke belakang, seka air mata dari pipi, tonyoh tisu pada hidung. layan kepala meremukkan hati habis-habisan sebab dah tak tau macam mana nak hidup lagi lepas terkhianati cinta yang kau jaga.

damn, bila fikir balik pada waktu itu, saat-saat pertama bersikap penuh penafian… menakutkan. serius tak tau nak hidup macam mana. punya lea rasa macam cuma tahu mengalirkan air mata je sepanjang hayat.

+ + +

i guess what i wanted from him is a full blown apology. he still owes me that. despite he treated me as so-called best friend, i supposed i am still spiteful when sometimes he forgot that i am not his girlfriend anymore. orang lain akan kata aku gila dan emosional sebab dengan engkau, dia tak macam tu. apa kau boleh nak faham kecamuknya perasaan aku? benda-benda yang aku suruh dia buat dulu, yang aku put forward, dia pandang remeh, acuh tak acuh dan anggap idea-idea tu membuang masa. jujurnya rasa diri diperlekehkan mentah-mentah apetah dia sedang bahagia goyang telor dengan orang lain. dan sekarang, dia sibuk dengan benda-benda yang aku suruh dia buat dulu. berbesar hati bercerita dengan aku. sampai aku yang rasa tak selesa. sebab aku bukan marketing executive dia lagi. bila orang puji, ntah kenapa aku rasa aku yang maukan kredit tu. tapi dia tetap rasa dia dah buat yang terbaik menjalinkan hubungan dengan aku. yang dia tak pernah selfish dengan aku.

bila rasaku ini rasamu, coba bayangkan kembali, betapa hancurnya hati ini kasih

+ + +

i may have not let you go yet because of that apology i want to hear so much. and it doesn’t at all mean that i still have feelings for you. i don’t. i’m just very bitter towards you.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s