scanwicherita

tahukah anda bahawa dengan memakan dua butir telur setiap hari boleh membantu anda dalam mengurangkan berat badan? how does it works? in layman’s term atau aku malas nak ingat balik secara spesifik istilah-istilah diet dan zat-zat pemakanan whatever, telur itu membantu dalam mengenyangkan perut anda like it could stretch itself to fill the void. kirannya kalau korang makan nasi pun akan kurang dan lebih lauk pun tak lebih sesangat sebab dah rasa kenyang makan dua butir telur itu.

hmm, saya tak berapa sangat nak makan telur kosong sahaja, dengan roti pun slow. mesti nak ade mayonis juga tapi itu akan defeat the purpose, dah lebih-lebih telur pulak. kalau nak makan dengan roti pun harus dibakar sebab telur tu dah mashy-mashy and aku harus ade crisp or crunch in my food else aku akan rasa muak. also, nak bagi kick sesangat, sila grind black pepper across it nak kasik appetizing.

tapi ni bukan untuk aku. ni my mum yang makan. aku takkan makan begini. aku akan buat telur tu scramble.

DSC04547

pastu semalam for berbuka, we had kari ayam of the earlier sahur’s and mum made roti jala. she asked me to make the burgers. i called them flamenco burgers sebab daun-daun salad ni ropol-ropol cam skirt flamenco, haha! sebab aku tak reti nak slice the tomatoes — atau pisau tu tak tajam kot aku malas nak asah — aku hiris-hiris je the tomatoes and onions, goreng sikit kasi layu dengan grinded black pepper and rosemary. ntah lea, aku just nak kasik extra/different flavour whatever.

mum loves this kind of thing… she keeps saying, “o’briens! o’briens!” sambil menjamah the flamenco burgers itu selepas berbuka. we heart sandwiches… and those noodles we saw on channel 303 earlier di hari pertama bulan puasa (mengancam! mengecam!),  “kalau halal mi tu semua, dah lama mama makan!”

DSC04600

ini sebelum aku letak burger ayam, the black pepper cheese and beef burger. a’ah, buat lapis-lapis a la scanwiches yang mum tengok. heh, kalau joey tengok website ni, menangis! oh ya, bawah those salad leaves aku letak mayo dengan sos cili. roti tu aku sapu dengan mentega and grill kan.