take the hint

saya sedang mula menunggu seseorang pulang dari jakarta
— dramatitsssshialll ayat di atas.

saya menunggu untuk coklat-coklat dari sana dan perfume estée lauder sensuous… eh eh!

+ + +

hm. macam mana perasaannya sekarang yang rasanya lebih matang (kononkonon), fork-koos untuk mencapai objektif-objektif yang dirangka (hari tu kata blogged tak ade goal to pursue? sekarang sudah ade goals lagi), melayari hari-hari bergembira, ketawa mengilai, tapau lauk sama-sama dan duduk semeja bergosip, berceritera tanpa henti, ade hari layla tak berdering — ade hari layla berdering-dering setia memanggil pinta dijawab sahutannya, tidak menunggu sesiapa dan tiada siapa mengganggu dengan rutin harian seperti yang disukai — coffee, drama jepun, kucing, menghabiskan masa bersama mama, anime, anthony bourdain, tidur.

pleasantnya begini.

+ + +

tadi terperangkap dalam lif sorang-sorang. ada lea dekat sepuluh minit. masa tu aku cuma fikir, “i’m gonna crash, i’m gonna crash. nasib baik pakai grendha flats. tapi nanti sakit sangat kot bila impact… takutnya… jangan panik… baca ayat kursi… jangan bernafas cepat-cepat, nanti oksigen habis kau tinggal karbon dioksida je lagi cepat mati.”

menyumpah-nyumpah guards lambat bertindak — empat kali aku tekan loceng, okay. menyumpah tak bawak layla, kalau tak boleh aku text kat mama aku sangkut dalam lif, cepat selamatkan aku atau kalau tak sempat aku diselamatkan aku akan senaraikan wasiat hutang-hutang aku dan cara menjelaskannya — i think it would the least covers walaupun jangkamasanya teramat panjang boleh mengalahkan hutang pembinaan lebuhraya pada skala 1:5000. whatever.
lepas tu lif turun perlahan-lahan tanpa sebarang indicator di LED menunjukkan aku di tingkat berapa tau-tau dah sampai ground floor balik. keluar dari lif, tunggu lif baru. disertai oleh seorang jejaka. oh, i know this guy. this is the guy from the 9th floor. at first pandang memang handsome ya amat, tapi lepas kau amati kau tau dia ni juga poyo ya amat — haihh jahatsssuessy. tunggu antara empat lif yang ade, lif bodoh tu jugak yang touchdown dulu. maka si handsome ini terus masuk ke lif itu dan suraya seraya berkata, “i takkan naik lif tu.”

“kenapa?”
moi: lif tu rosak.
“takde ape-apelah. takde masalah. takkan sangkut.”
moi: tadi i sangkut dalam lif tu!
he smiled, and the lift doors closed.

nurlin: kenapa kau tak naik sekali dengan dia?! kalau sangkut lagi sekali pun, kau akan sangkut sama-sama dengan dia!

alah. kalau lelaki itu mahu, dia akan dengan tanpa segan-silunya meluru dengan pelawaan. else, take the hint, bebeh. hatta ape sekali pun. rasanya aku cuma boleh diconvince sebegitu saja caranya walaupun aku ni memang hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong.
bila dah amati betul-betul semasa bicara pendek itu, aku rasa aku salah orang. ini bukan orang yang poyo itu. dia ni kurus sikit dan lebih handsome semakin diamati. the beige jacket he wore reminded me of the jacket halu wore in pride episode four. okaylah, kalau aku satu lif dengan dia tadi, aku akan compliment on his taste in jackets.
and life moves on neh, dia tak beriya pun nak flirtatiously yakinkan aku to ride in the same lift with him dan pintu dah lama tertutup sebelum aku pun beriya nak suruh dia hold the door a la heroin gelabah macam main character in a chic flicks. whatever.

+ + +

tadi ade a bomb dropped on moi.

the rule about this particular type of bomb that i love to indulged and divulged to close contacts only, is that i will hear about the subject from so many people, and each of them brings forward a version different from the other. i will never know the real truth straight from them unless i pieced it together and comes to my own conclusion or better yet — straight from the subject’s mouth.

then again, i will never decline any juicy bombs that comes my way.

with great (big) fish comes bigger hurtbreak. heart that, suessy. everything comes with a price.

+ + +

pharhunt: how’s your life now… okay?
moi: nothing to complain.
pharhunt: kau dah ade boyfriend tak sekarang, suraya?
moi: nope. kau ade nak recommend somebody to moi? offering anyone?
pharhunt: takde, aku tak nak offer sape-sape. aku offer diri aku terus.

+ + +

i have this set of five pictures that i like looking at again and again. i made up a story to go with it. and the story reflected what i have earlier predicted.

berdebar-debar jugak hati aku tengok susunan gambar tu.

heh — like the last picture with his smirk on it.

+ + +

sekarang semua sudah in place. this is the last chance to hit it good. it’s a do or die.