omiai kekkon

that, means arrange marriage in japanese. and the name of a j-dorama that i like so much. the family drama is ultra hilarious and all the hardships and obstacles setsuko and kotaro braved through serves as a great reminder for us to keep having faith in the relationship. its theme song juga sangat best. sangat ceria (cerita lebih lanjut kemudian).

i downloaded the drama but because of its poor picture quality and masa tu kekurangan hard disk space, i had to let it go. tapi suessy sekarang sudah ada a new toy bernama dylan — 320gb hdd with casing and pouch for rm241. a fucking bargain for moi, who doesn’t go to low yatt and digital mall (cerita lain tentang online shopping).

anysz: memang betul lea farizz kata kau ni macam lelaki, suessy. benda-benda yang kau suka kebanyakannya adalah ape yang lelaki suka.

back to the reason this entry is titled so

omiai-01

anysz: suessy, aku ada satu cerita nak bagitau kau. aku dah ade cerita ni since monday tapi aku takut kau tak excited.
suessy: oh, aku sangat excited sampai ke tahap aku nak pegi mall tu sekarang juga and then nak tengok dia from afar. whatever will happpened, aku percaya dengan ketentuan dan chemistry. kalau ada, ada. kalau tak ade, it doesn’t the matter.
anysz: tapi suessy, kriteria dia sangat bagus. cuba kau fikirkan. dia grad dari boston, mass., he’s supposed to read law but he loves music more. ada business sendiri. dia um, chubby sikit. anak dato. family very well off. thirty-ish. keturunan baik-baik. mother very fussy — make sure kau baik dengan mak dia dulu. he doesn’t drives — dia ade driver.
aneeza: suessy tak kisah semua tu… kau nak bagi balenciaga, kan?
suessy: the balenciagas will be my money.
aneeza: aah, tak kisah lea. yang penting aku dapat balenciaga tu.
suessy: is he tall? he’s gotta be tall.
anysz: tinggi. keturunan dia tinggi-tinggi.

senang sungguh nak looked up on the guy without having to go to the mall. google saja. terus dapat, siap handphone number pun listed.

anysz: tapi kau percaya tak, suessy… with everything that he has, dia masih single?
suessy: boleh percaya. orang yang aku kenal, baik lelaki, baik perempuan… yang stabil dan established tu lah yang single dan orang lain susah nak percaya. but it’s true. pada aku, orang yang dah berteman, yang dah kahwin tu lea orang yang paling tak stabil. aku tak maksudkan semua tapi sangat kecil di kalangan mereka yang betul-betul bersedia secara mental dan financial. yang aku selalu nampak, dah bernikah, buat anak, lepas tu lepas tangan, tak reti mainkan peranan, tak jalankan tanggungjawab, susahkan mak bapak. dah lea dulu mak bapak tu besarkan anak, dah tua-tua pun nak kena sambungkan lagi kerja besarkan cucu pulak. ada yang lagi teruk, anak dengan menantu boleh buat bodo je duduk sebumbung tak contribute apa-apa. nauzubillah… at least for me, aku nak make sure semuanya cukup dan aku mampu dulu sehabis baik untuk tidak menyusahkan sesiapa, especially my mum.

for me, this is one of the ultimates wallahu’alam. ketentuan is in HIS HANDS. seronok jugak doing a little bit of homework. perempuan memang mudah larut dan hanyut, mula lea berangan sikit-sikit. but somehow this time around, tak ade lea tinggi sangat panjat pokok kelapa. just took it in as a good news, and a wait-and-see-go-with-the-flow ‘tude. it’s nice to have something new. a bit adventurish. might be the first of many… hope im spared… wallahu’alam.

nervous. thinking six steps ahead, dia ni orang yang belajar tinggi. suessy degree pun tak lepas lagi, unless ade tank of knowledge tahap cordee’s lain lea cerita — then again, cordee is finding a place to pursue her doctorate, memang lea dia orang berilmu (shes my age). his family pun orang berada, macam mana cara diorang… mesti lea lainboleh ke aku cope?

haha. just want to be mentally prepared.

dan aku juga mahu ada cinta. jatuh cinta tergolek-golek. janji temu pertama gelisah tak sudah. hati dan bibir seirama mengukir kegembiraan. duduk tak senang bila tak sengaja tersilap kata atau tersilap langkah. aku tak sehebat kau dan kau tak secantik aku but we will compliment each other. mendengar dan menghormati. duduk sama rendah, berdiri sama tinggi.

mungkin mum and dad — and my brothers — dah bosan menunggu for moi to wed, tak sabar-sabar pun. but they don’t put any pressure. not because of the breakup, but most of the time, they’re above all the nonsenses. papers kena finish. mum’s sisters have been ultra supportive. dah kata ni jodoh, ini kerja DIA. bukan lea aku lepas tangan tak nak berusaha langsung, cuma dalam masa ni tak rasa nak rushing apa-apa. risau luka tak sembuh sepenuhnya. i need it to heal at its own pace and will, else it wouldn’t be fair for the new him. whoever he is will be, i already have the highest respect and consideration put up for him. sebolehnya aku nak persembahkan diri aku sebaik mungkin untuk dia seorang.

zaki: when i’m with someone, i am with someone. not sometwo, somethree or somefour.

dearest roharemember what you told moi?

missing you, babe. kisskiss.