The Intellectually Hilarious

From day one, serious shit aku segan dengan En Nizam Nuri. And hari-hari aku masuk blog dia aku akan geram nama aku tak tersenarai dalam blog dia lagi, “bila blog aku nak tersenarai?”. Then akhirnya blog aku tersenarai. Penantian telah berakhir,🙂.

Then disebabkan kepoyoan aku yang suka blogging syok sendiri sampai tak visit blog orang lain, satu hari I wanted to view En Nizam Nuri nyer blog, I received the message: “you need to be invited”, more or less like that lah that blogspot.com nyer ruling tertentu ke atas mana-mana blogger yang mengadjust settingnya (aku pun tak reti canner nak buat gitu, tapi aku tak buat lea sebab aku desperatekan hits ;-p). Urrghhh!!! Dan aku rasa sangat lea segan nak mengadap dia untuk mengapprovekan aku so that I could read his blog. Nampak sangat un-wanted. Maka aku pun membawa diri, ;-p.

Then di celah-celah kehidupan seterusnya di mana makin lama aku makin poyo (oui, saya menyedari yang saya masih setia mempoyokan diri), ader buat kuiz lea, hape lea, blog pasal arwah tak sudah-sudah, hiatus, then tiba-tiba the Verbal Adlib dikuburkan. I admit that it is a damn good title tapi aku tak nak lagi hidup dengan title tu, sebab tu arwah yang reka, so silakan, itu adalah seratus peratus hak milik rekacipta kau.

So I set up Suessy at wordpress. Looking for a tagline tapi asyik bertukar-tukar, until aku teringat this sentence (always the tone of surprise). I think I have not digest the meaning of it fully but what I do understand of this line is that every time Hermione dress up untuk kenduri kahwin atau majlis tari-menari, Ron akan aku-tak-percaya-kau-boleh-cantik-macam-ni, and that bila Ron boleh dengan satrianya melawan Death Eaters di atas langit dan dipilih menjadi pengawas instead of Harry, Hermione akan aku-tak-percaya-kau-boleh-dalam-keadaan-berwaspada-dan-hebat-dalam-masa-yang-sama. Hence, diorang sama-sama akan perli each other, “always the tone of surprise.” Ngerti, nggak?

In my listing of blogs of people that I know, saya telah teragak-agak nak letak link En Nizam Nuri sebab waa! aku tak nak pergi blog dia dan aku perlu di-invite, leave your e-mail address and whatever. So aku tak letak lah. Tapi aku nak. Tapi aku tak nak type url blog dia and then dihalang oleh apa yang telah direncanakan sebentar tadi. This is part of Suessy, yang segan tak bertempat – sangat langsung tak bertempat. Salah satunya boleh dilihat dari sindrom ‘Purple Bloods’ rekaan aku di entri ini. However setelah meneliti my blog stats and more often than not, the referrer to my blog is dari blog En Nizam Nuri dan saya telah, “oh, my link is there, my latest link?” (yeee poyo, saya tau), tetapi saya masih kefobiaan untuk mengunjungi blognya, hinggalah ke hari ini.

Dan akhirnya saya tahu, anda tidak perlu lagi di-invite untuk membaca blognya. I faced my fear factor, baby. Kosong itu Indah telah bertukar kepada tagline yang lebih panjang… dan lebih mengong. Dah duduk di sudut yang gelap lagi mau pakai serba hitam… freaky lea kau ni. Then again, si freaky inilah juga seorang intelek. Seorang intelek yang hilarious. Mudah dan simplifykan saja solution kepada semua masalah-masalah dunia. Tak perlu bersidang dengan mineral water dan mempunyai interpreter berwajah Nicole Kidman. And aku akan ingat walaupun komen itu telah dikuburkan bersama Verbal Adlib di mana En Nizam Nuri telah memberi komen, “rasa nak menitis air mata aku dengan kata-kata Suessy…” more or less like that lah, masa aku defended him, Beck and Bali as the founders of Persetankan.com. Yang amusing part for moi is menitis air mata. Pergghhh.

Antara lain yang telah aku anugerahkan award Intellectually Hilarious (aku harus patentkan phrase ini a la Donald Trump, tapi aku nak buat hand gesture macam mana?) adalah kepada MM dan Mat Jan. In fact, Mat Jan adalah orang pertama yang menyebabkan aku coined-kan the phrase intellectually hilarious. His blog was the first yang buat aku interested dengan blogging, sebab masa tu aku cuma berjournal atas kertas A4 yang aku kepilkan dan designkan (Pharhunt tahu tentang ini sebab ada satu journal dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti yang aku buat dengan dia siap ade gambar bunga-bunga, kupu-kupu dan bentuk hati banyak-banyak, sebab aku adalah kawan terbaik dia kat kolej – “Mana ade makwe terbaik, isteri terbaik? Kau lea kawan terbaik aku!” dan hatiku berbunga-bunga kembali… ;-p).

Mat Jan was my first blog crush. Hurm, yeah… itu adalah lagi satu sindrom rekaan aku (bukan lea aku claim rekaan aku, mungkin ini adalah sindrom yang normal tapi tak siapa yang nak diagnose lebih-lebih atau berterperinci tentangnya ataupun maybe memang aku sorang ni je yang weird). Ingat lagi masa first time tegur Mat Jan kat Law Skool, owh, raser nak pengsan! Berbunga-bunga hatiku ini setelah berdebar-debar sepanjang masa bersembang with him. Segan nak mampos tapi nak tegur jugak – I faced my fear factor, baby! Sangat baik dan humble dan friendly. Dan dengan bangganya juga Mat Jan telah menggunakan phrase aku, “Intellectually hilarious” untuk mempromosikan bukunya, walaupun tak dicatit secara tekap ke dalam buku dia tapi keluar kat blog dia tu best lea kan, hati aku berbunga-bunga lagi… ;-p.

Maybe some people ingat aku hard-up sangat untuk lelaki (especially status single aku masih baru, tanah masih merah lagi, okay). Aku bukan gatal. Aku cuma beriya. Habis kat situ je, bukan nak ajak kawin atau dating bersenggol-senggolan. I love – love – to have conversations with them. Kalaupun bersembang adakalanya dengar macam berkasar atau menyindir tahap hanjing, tak akan terasa atau makan dalam, in fact the comeback adalah lebih refreshing dan amusing. Aku suka lelaki yang meng-amusing-kan pada aku. Kelakar. Aku suka perasaan amused – sangat suka. Aku suka ketawa dan di-amused-kan dengan the fact that they are just being boys. Lelaki memang meng-amusing-kan bila bercakap atau berblog tentang fakta-fakta atau apa saja gejala sosial yang lain dan dilapiskan dengan hilarity yang it’s-so-funny-because-it’s-true. Kekadang diorang menjadi kreatif yang melampau when they came up with a theory, a philosophy, or simply a new line yang to moi, sangat amusing.

That’s why currently my #1 blog crush is MM. That’s why juga I’m crazy about the Weasley twins – kalau aku masuk Hogwarts, serious aku tak tau nak tackle Fred atau George, that is why aku setia dengan Sirius Black ;-p. In fact, the potrayal of every students in Hogwarts oleh J.K. Rowling adalah amusing semuanya, termasuk Hagrid dan kegilaannya dengan anjing kepala tiga dan telur naga – that is why aku akan baca Harry Potter walau dah beranak pinak sekali pun. That’s why juga aku suka tengok EntourageTurtle, Drama dan Lloyd tu sangatlah kelakar giler – dan Farizz sentiasa tak suka aku dan Anysz layan sebab itu adalah rancangan untuk lelaki.

Whatever, I love amusing guys. And some of them are intellectually hilarious.

The Intellectually Hilarious has responded!